Okullar Açıldı ve Bu Yılda Mevsimlik Tarım İşçisi Çocuklar Tarlalarda...

Mevsimlik Tarım İşçileri Dernek Başkanı Mehmet GÖBEK, Şanlıurfa’da 600 binin üzerinde öğrencinin var olduğunu, yapmış oldukları tespitlere göre 20 bin çocuk mevsimlik tarım işçisi.
Bu haber 2014-09-17 10:49:13 eklenmiş ve 1320 kez görüntülenmiştir.

ILO'nun 2013 yılında yayımladığı verilere göre dünyadaki 168 milyon çocuk işçinin yarıdan fazlası, 98 milyon çocuk tarım işçiliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda uluslararası anlaşmalarla bu sorunla mücadele için taahhütlerde bulunmuş durumda. Bunlardan biri de Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 182 nolu sözleşmesi. Bu sözleşme "Kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına ilişkin acil önlemler" başlığını taşıyor. 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GEREKLİ

Mevsimlik Tarım İşçileri Dernek Başkanı Mehmet GÖBEK, Şanlıurfa’da 600 binin üzerinde öğrencinin var olduğunu, yapmış oldukları tespitlere göre 20 bin çocuk mevsimlik tarım işçisi. Bu sayının çok önemli olduğunu ve bu öğrencilerin eğitim ortamından, öğretmeninden, arkadaşlarından en önemlisi kitaplarından ayrı olmaması gerektiğini ifade etti.

Çeşitli platformlarda mevsimlik tarım işçisi çocuklar sorununu dile getirdiklerini aktaran dernek başkanı GÖBEK, “23.Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayında mevsimlik tarım işçi ailelerinin çocuklarının okula kazandırılması konusunu gündeme getirdik. Yine ülkemizin yetiştirmiş eğitimci duayenlerle bir araya gelme imkanı bulduk.Çözüme yönelik sorunları konuştuk.Araştırmacı arkadaşlarla birlikte Konya’da incelemelerde bulunduk. UNICEF Temsilcileri ile Çocuk İşçiliği İzleme Birimi ile irtibat halindeyiz. Gerçekten çocukların eğitim sorunları dışında da sıkıntıları olduğunu müşahede ettik.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ GENELGESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Mevsimlik Tarım İşçisi kardeşlerimizin yaşam koşulları,çalışma koşulları çok zor. Bunların iyileştirilmesi lazım. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için dernek olarak farkındalık ve duyarlılık oluşturmak istiyoruz. 2010 yılında başbakanlık tarafından yayınlanan genelge hayata geçirilmelidir. Konuyla ilgili aksaklıklar giderilmeli.Sanyi teşvik edilmeli.GAP Bölgesinde tarım sanayisine dönüşmesi hızlandırılmalıdır.Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illerde sanayi teşvikleri yapılmalı.”dedi.

Aziz KARAKEÇİLİ/özurfahaber.com

 

 

ETİKETLER : Okullar Açıldı ve Bu Yılda Mevsimlik Tarım İşçisi Çocuklar Tarlalarda...
Diğer Eğitim haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Özurfahaber
© Copyright 2021 Gazi Soft. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
SPOR
SİYASET
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
DÜNYA