HDP ve Urfalı Araplar


Bu makale 2015-03-14 18:53:22 eklenmiş ve 2019 kez görüntülenmiştir.
Kenan KARATAŞ

BDP’li yılları hatırlıyorum da; oturduğunuz parti dışı ortamlarda insanlar BDP’linin kılık kıyafetini, davranışını, yürüyüşünü ve hatta konuşmasını dahi merak eder dururdu. Çünkü halk içinde ki genel algı BDP’liler yıkıp yakan ve savaş yanlısı bireylerdi.

       

Bu algı yanlışmıydı doğrumuydu gerçekten de kesin çizgilerle ayırmak mümkün değildi. Mesela Urfa BDP’de Arap kökenli ya da Türkmen kökenli kardeşlerimizin yer almadığını hatırlıyorum.

        

Peki, bugün  (HDP) Halkların Demokratik Partisini BDP’den ayıran başlıca özelliği ne oldu? Bu soruya cevap verebilmemiz için HDP’nin kuruluş amacına bakmamız gerekiyor. HDP’nin tüzüğünü inceleme imkânım oldu ve şunu gördüm, yazılanlar tamamen demokratik ve tüm halkları kapsayan maddeleri içeriyor. Yani tüzüğü okuyunca partinin sadece bir etnik unsura yönelik hizmet anlayışında olduğunu söylemek zor. Bu tüzük bazı ırkçı şovenist grupları rahatsız eder mi? Bence eder ve ediyor da. Hep derim ya, ırkçılık nereden gelirse gelsin bir nevi ruh hastalığıdır.

      

Görünen o ki HDP’nin açılım projesi daha doğrusu Türkiyeleşme projesi bazı milliyetçi kesimleri rahatsız etmiş gözüküyor. Bana sorarsanız ırkçı kesimlerin rahatsızlığı hep olacaktır ve normaldir. Ama herşeye rağmen “Türkiyeleşme kararı yerinde ve isabetli oldu” dememiz yanlış olmayacaktır. Sanırım bunun en belirgin semeresi Arap kardeşlerimizin HDP’ye gösterdiği ilgi olsa gerek. Düşünün, düne kadar partinin ismini dahi ağzına almayan Arap kardeşlerimiz bugün HDP’den Milletvekili aday adayı olabiliyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam 2015 genel seçimleri için Arap kökenli dört ya da beşkardeşimiz başvuruda bulunmuş.

 

HDP Arap Vatandaşları Kazanmak İçin.

 

Evet, şimdi aklımdan ve gönlümden geçen bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Farkındayım, halkın içinde ve galiba bende de bazı kaygılar, endişeler var. HDP hedeflediği projeye yani Türkiyeleşme projesine uygun hareket edecek mi? Bunu anlayabilmenin tek yolu var, oda 2015 Haziran genel seçimleri. Oy’dan filan söz etmiyorum az alınmış fazla alınmış çok önemli değil. Benim beklentim milletvekili sıralaması ve kimlere yer verileceği. Genel merkez başvurusu da dâhil olmak üzere toplamda HDP’den başvuran 102 arkadaşımızın hepsi birbirinden değerli ve sıralamayı hak eden arkadaşlarımız. Ama bir farkla, halk için, açılım projesine uygun hareket için, etnik köken unsuru önemli. Nasıl mı? Hani dedik ya..

  

HDP Türkiye’ye ve bütün halklara açılmayı hedefliyor. İşte bu anlam da diğer halklara da mutlaka yer vermeli. Yok öyle 10-12 değil seçilir yerden verilmeli.O zaman halkın kaygıları bir anlamda benim gibi evrensel devrim ilkesini benimsemiş kişilerinde endişeleri giderilmiş olacak kafada ki soru işaretleri cevabını bulmuş olacaktır.

 

İsterseniz Urfa’da hangi etnikler hangi dinler ve mezhepler yaşıyor ona bakalım. Türk, Kürt, Zaza, Arap, Ermeni, Yahudi, Sunni, Alevi vs.Yani mozaik rengi fazla olan bir kentteyiz.

 

Bu renklilik göz önüne alınmalı diye düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile Türkmen, aslını kaybetmemiş Zaza ve diğer halklardan başvuru yok.O halde başvuru da bulunan dört Arap kardeşimizden hiç olmazsa bir kardeşimizin  mutlaka sıralama da yer alması gerekiyor.

 

Harran’a Akçakale’ye yani Arap kardeşlerimizin yaşadıkları bölgelere gittiniz, ne diyeceksiniz ve nasıl oy isteyeceksiniz? Partili Kürt kardeşlerimiz zaten oy veriyor, önemli olan diğer kitleleri kazanmak değil mi? Geçen gün HDP’li aday adayı Arap kardeşimiz Sn. Mahmut Öcek’i Tv de izledim. İçimden “HDP farklı kimlik mi arıyor, işte o kimlik bu kardeşimiz” dedim. Neden olmasın, Mahmut Öcek kardeşimiz HDP’nin Urfa’da ki kuruluşunda da yer almış ve partiye emek vermiş bir arkadaşımız değil mi? Urfa’da ki nüfusu 350–400 bin olan Arap kardeşlerimizin bir temsilcisi sıralamayı hak etmiyor mu?

 

“Bazı kaygılarımız var” demiştim ya. O kaygılardan biride HDP’nin Zazalara bakış açısı. Yani ne bileyim bugün asimile olmamış 5 milyon Zaza bu ülkede yaşıyor. Acaba diyorum; HDP Zazaları nasıl kazanacak? Değiştirerek mi?

 

 

Allaha yar ve yardımcımız olsun…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Özurfahaber
© Copyright 2021 Gazi Soft. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
SPOR
SİYASET
EĞİTİM
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
Eğitim Haberleri
DÜNYA